Titel: Då e´n Mortsjö-Olle gjorde e lita konst

Socken/stad: Liden

Då e´n Mortsjö-Olle gjorde e lita konst därpå fegåln, så koa kommä hem.

Under 1860- och 70-talen bodde på Långsjönäset (en skogsby hörande till Fors socken i Jämtland) två brukare, den ene Fredrik och den andre Kristen. En sommar på 60-talet blevo deras kor ovole (d.v.s. liknöjda att gå hem till kvällarna), och då det ej fanns någon lämplig getare (vallhjon) att få, så kom dom överens att gå var sin kväll och leta hem kreaturen. Så en dag, då Kristen varit och letat korna, blev en av Fredriks kor borta och oaktat sökande av såväl Fredriks och Kristens som annat i närheten boende folk, så blev kon borta både den första och andra natten. Till tredje dagen hade dom uppbådat folk från Långsjönäset, Mötsjön, Korsåmon och en del från Västanå för att anställa skallgång för att möjligen återfinna den bortavarande kon. På morron, då nästan alla bådade voro samlade, så var det någon från Korsåmon, som blivit försenad. En del börja då gå för att börja söka då andra däremot ansågo att de borde vänta så att alla kunde inställas i skallet på samma gång.

Nordiska museet. Frågelista. Nm. 30. Husdjurens skydd och sjukdomar.